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The abolition of the Defense of 
Marriage Act (DOMA): Impact on 
health and welfare plans
Frequently asked questions



INTRODUCTION

In 1996, Congress passed the Defense of Marriage Act (DOMA), which defined marriage as 

between a man and woman. In June 2013, the U.S. Supreme Court overturned section 3 of 

DOMA, effectively leaving states to define marriage. Now, same-sex spouses who are married in 

a state or country that recognizes same-sex marriage will be entitled to the same federal benefits 

as other legally married spouses. The impact of the decision is far reaching, affecting over 1,000 

federal laws. In the wake of the Supreme Court’s decision, federal agencies have been tasked 

with interpreting federal statutes and regulations in an effort to determine what impact the 

elimination of DOMA will have upon same-sex spouses. 
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This white paper addresses the common 

questions employers have concerning how the 

changes in federal law will impact their health 

and welfare plans. The impact will depend upon 

multiple factors including whether the plan is 

fully insured or self-insured and, for fully insured 

plans, whether the policy was issued in a state 

that recognizes same-sex marriage.  The following 

symbols are used in this white paper in order 

to help employers identify which changes may 

impact their plan(s):

Signifies responses specific to states that 

recognize same-sex spouses

Signifies responses specific to states that 

do not recognize same-sex spouses

GENERAL QUESTIONS

What is the significance of the Supreme Court’s 
decision?

The U.S. Supreme Court overturned section 3 of 

DOMA, which defined marriage as between a 

man and woman. The Supreme Court left section 

2 of DOMA intact, which allows states to define 

“spouse” and “marriage.” Now that section 3 of 

DOMA has been overturned, federal laws apply 

equally to all legally married couples, regardless 

of gender. For instance, depending upon the 

employer’s plan and how the state defines 

marriage, employees may now be able to use pre 

tax dollars to pay for health coverage and other 

benefits for their same-sex spouses. This was not a 

possibility before. 

When does this go into effect? 

The Supreme Court’s decision is immediate. 

Most federal laws will not require amendments 

because the limitation placed on the definition 

of marriage in most cases arose from section 3 of 

DOMA, not the underlying law.

IMPACT ON MAJOR MEDICAL PLANS

Are same-sex spouses eligible to participate in 
my fully insured health insurance plan?

In states that recognize same-sex marriages, 

your insurance company is required to 

expand the definition of spouse to include same-

sex spouses. Benefits will be expanded to all 

lawfully married spouses to the extent your plan 

provides coverage to spouses. 

In states that do not recognize same-sex 

marriage, insurance carriers are not legally 

required to extend coverage and other benefits 

to same-sex spouses. It is important to recognize, 

however, if your plan language fails to define 

the terms “spouse” or “marriage,” there is now 

a presumption that spouse means all legally 

married couples including same-sex spouses. 

Generally, “legally married spouse” is determined 

by the place the couple was married (the place 

of celebration). However, be aware that some 

insurance carriers may use different criteria to 

determine “legally married spouse”. Check with 

your carrier and benefits consultant regarding 

your carrier’s interpretation. Employers in these 

states who wish to limit coverage to marriages 

between a man and a woman will want to review 

the definition of spouse in their plan documents 

for eligibility purposes.

What changes are required for self-insured 
plans?

Most self-insured plans are governed by the 

Employee Retirement Income Security Act 

(ERISA), a federal law which generally preempts 

state laws that also regulate employee benefits. 

As such, self-insured ERISA plans will retain the 

discretion to either limit the definition of spouse 

(in the plan) to opposite-sex spouses or recognize 

all marriages, including same-sex marriages. 

Employers with self-insured plans must 
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recognize, however, that the federal agencies 

have been directed to confer all of the rights and 

privileges upon spouses (regardless of gender) 

as long as the marriage is valid in the state or 

country in which the couple married. This means 

if a self-insured plan fails to define the terms 

“spouse” or “marriage” in the plan document(s), 

these terms will be construed broadly to include 

all legally married spouses regardless of gender. 

Employers with plans not subject to ERISA will 

want to review state non-discrimination laws and 

consult an expert to evaluate whether spousal 

coverage may be limited without violating state 

law. 

Are religious institutions required to recognize 
same-sex marriages?

Religious institutions that have objections to 

extending benefits to same-sex spouses may 

choose to limit spousal coverage and benefits, 

regardless of the state definition of spouse. 

However, this raises several complicated legal 

considerations including first amendment rights, 

civil rights under state and local laws and ERISA 

preemption issues. Employers should consult 

their benefits consultant or legal counsel for 

further guidance.

Our company offers domestic partner benefits. 
How does the overturning of DOMA affect 
domestic partner coverage?

“Domestic partner” refers to unmarried partners, 

either same-sex or opposite-sex. Domestic 

partner benefits are not directly impacted by 

the Supreme Court’s decision. Employers may 

continue to offer domestic partner coverage 

where they chose to do so before. However, plans 

that now extend coverage to same-sex spouses 

may want to re-evaluate whether continuation of 

domestic partner coverage is warranted. 

ENROLLMENT AND TERMINATION

My state recently passed a law recognizing 
same-sex marriages. Can my employee add his/
her same-sex spouse to the plan?

Assuming the employer’s plan allows same-

sex spouses (see answers above), same-sex 

spouses may be added to the plan under the same 

circumstances afforded to other spouses — either 

at the time of open enrollment or when there is 

a Health Insurance Portability and Accountability 

Act (HIPAA) special enrollment event.  

For same-sex spouses who were previously legally 

married in another state, it is unclear whether 

a special enrollment right is created on the 

date the new law recognizing all marriages was 

implemented. What is clear is that in order to join a 

plan pursuant to a HIPAA special enrollment event, 

employees must take action within 30 days (or 

longer, if permitted by the plan document) of the 

date of marriage. Otherwise, employees must wait 

until open enrollment. 

Should Consolidated Omnibus Budget 
Reconciliation Act (COBRA)  be extended to 
same-sex spouses?

COBRA is only available to qualified 

beneficiaries.  For plans that extend 

coverage to same-sex spouses, this means any 

spouse who was recognized and covered by the 

plan on the day before the qualifying event. 

For plans that do not extend coverage to 

same-sex spouses, the same-sex spouse will 

not be considered a qualified beneficiary.

As a reminder, COBRA applies to employers 

with more than 20 employees. Employers should 

check whether state law requires them to provide 

coverage continuation to same-sex spouses (e.g., 

state mini-COBRA or other continuation laws). 
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IMPACT ON OTHER BENEFITS

Can same-sex spouses use Flexible Spending 
Account (FSA), Health Savings Account (HSA) 
and Health Reimbursement Arrangement 
(HRA) funds to pay for their spouse’s medical 
expenses?

Federal law now allows employees to use 

funds from these accounts to reimburse a 

same-sex spouse’s medical expenses. However, 

all employers who allow these arrangements 

should review their plan documents and 

communications to determine how “spouse” is 

defined and, if necessary, update the definition of 

the term. 

Presumably, same-sex spouses will now be 

limited to the family maximum for contributions 

to HSA’s. Domestic partners who are allowed 

to elect family coverage are not subject to the 

combined HSA family contribution since they are 

not legally married. 

Plans that do not extend coverage to same-

sex spouses are not required to allow an 

employee to use its FSA, HSA or HRA to pay 

for their spouse’s benefits on a pre tax basis.  If 

the plan does not recognize same-sex spouses, 

employers should ensure the cafeteria plan 

document defines “spouse” accordingly.

Can employees take FMLA to care for same-sex 
spouses?

With respect to FMLA, the Department 

of Labor (DOL) has clarified that the 

definition of “spouse” will be determined based 

upon how the term is defined in the state in 

which the employee resides. As a result, in states 

recognizing same-sex marriages, all spouses who 

are legally married may use FMLA time to care for 

their spouse. 

In states that do not recognize same-

sex marriages, employers are not legally 

required to grant an employee FMLA to care for a 

same-sex spouse with a serious health condition. 

It is important to note some states have leave 

laws that grant more extensive rights than federal 

law. For example, Wisconsin does not recognize 

same-sex marriages, however, the Wisconsin 

Family Medical Leave Act (WFMLA) provides up 

to two weeks of leave per calendar year for eligible 

employees to care for a domestic partner with a 

serious health condition.

Is there any impact on employees’ retirement 
plans?

In states that recognize same-sex marriage, 

the biggest changes for retirement plans 

involve spousal consent and payment of benefits. 

Spousal consent is required when a married 

individual names a non-spouse as a beneficiary. 

In these states, spousal consent will need to be 

obtained from any legal spouse, regardless if 

same-sex or opposite-sex. Payment of benefits 

upon the employee’s death should also take 

into consideration the legal spouse if the state 

recognizes same-sex marriages.

For states that do not recognize same-sex 

spouses, spousal rights relating to death 

benefits and consent to non-spouse beneficiaries 

will remain limited to opposite-sex spouses.

Do I need to change anything in my employee 
handbook?

With respect to federal benefits and privileges 

afforded to spouses, the term “spouse” is 

presumed to include same-sex spouses unless 

you state otherwise. Again, defining this key term 

is critical and will eliminate confusion on the 

part of your employees. For instance, where an 
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employer is not subject to the FMLA yet allows 

employees to take leave to care for a spouse, 

be certain to define the meaning of the term 

“spouse”.

TAX IMPLICATIONS

Associated Financial Group does not provide 

tax or legal advice. The following information is 

intended to alert you to tax issues that may arise 

as a result of the revised definition of spouse and 

provide some practical suggestions for dealing 

with those issues. The information should not 

be construed as tax or legal advice. You should 

consult with your tax accountant or a tax attorney 

for further guidance.

Are same-sex spouses’ health coverage subject 
to taxation? 

The U.S. Department of the Treasury and the 

Internal Revenue Service (IRS) have ruled that 

same-sex couples who are legally married in 

jurisdictions that recognize their marriages will be 

treated as married for federal tax purposes. This 

rule applies regardless of whether the couple lives 

in a state that recognizes same-sex marriage or a 

state that does not recognize same-sex marriage 

(referred to as the “place of celebration” rule).

Additionally, employees may now pay for 

benefits for same-sex spouses on a pre tax 

basis through the cafeteria plan, assuming the 

plan document allows for it. Employers in states 

that recognize same-sex marriage should check 

with their tax advisor or state Department of 

Revenue for specific guidance concerning state 

taxation of couples who have entered into legally 

recognized same-sex marriages.

For plans who chose to offer benefits to 

same-sex spouses in states that do not 

recognize such marriages, same-sex spouses 

may be taxed by the state (not the IRS) for such 

benefits. For example, a same-sex couple that 

was married legally in Minnesota and resides 

in Wisconsin will not be taxed on their health 

insurance benefits for federal tax purposes but 

will pay state income tax on coverage. 

The examples below are for demonstrative 

purposes only.  They should not be relied upon in 

calculating the payroll tax for your employees.  

Example: An employee earns $2,000 per biweekly 

pay period. The employee has family coverage 

on your health plan including a legal same-sex 

spouse and no other benefits. While the couple 

is legally married, your state does not recognize 

ACTUAL INCOME TAXABLE INCOME

Gross pay $2,000.00 $2,000.00

Imputed income (for state tax) $150.00

Health insurance (pretax) ($250.00) ($250.00)

$1,900 for state tax

$1,750 for federal tax

Taxes

Federal taxes (without imputed income) ($180.30)

State taxes (with imputed income) ($115.30)

FICA ($133.88)

Net pay $1,320.52
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same-sex marriages.  Employee normally pays 

$250 per bi weekly pay period on a pretax basis 

for family coverage. The fair market value for 

the spouse’s coverage is $150 per biweekly pay 

period.

Federal benefits do not extend to domestic 

partners, meaning domestic partners will 

continue to be taxed, at both the federal and 

state levels, on the value of the health insurance 

benefits. This means that if the plan allows an 

employee to pay for his or her domestic partner 

coverage (or coverage of the domestic partner’s 

children) through the cafeteria plan (i.e., with pre 

tax dollars), the employer is required to impute 

income for the cost of such coverage.

Example: Same example as above, but the 

employee has family coverage that includes a 

domestic partner, rather than a same-sex spouse.  

Both federal and state tax includes the imputed 

income for the fair market value of the domestic 

partner’s coverage.

Is coverage for dependent children of same-sex 
spouses subject to taxation?

Generally, benefits for a qualifying child 

(up to the age of 26) or tax dependent of the 

employee is tax-free. And, as indicated above, 

same-sex couples who are legally married in 

states that recognize their marriage will be treated 

as married for federal tax purposes regardless of 

where they reside. Because a “qualifying child” 

includes a stepson or stepdaughter, coverage for 

children of legally-married same-sex spouses 

must be afforded the same tax treatment as all 

other qualifying children. 

In states that do not recognize same-sex 

marriage, recognize that the children 

of a same-sex spouse may still qualify as the 

employee’s dependent for benefits and tax 

purposes. 

Is my company or my employee eligible for a 
tax refund?

Following the overturning of section 3 

of DOMA, the IRS has issued guidance 

clarifying that same-sex couples who are legally 

married in states or other jurisdictions that 

recognize their marriages will be treated as 

married for federal tax purposes, regardless of 

whether the same-sex couple resides in a state 

that recognizes same-sex marriages (referred to as 

the “place of celebration rule”).  Because legally 

married same-sex spouses were imputed income 

ACTUAL INCOME TAXABLE INCOME

Gross pay $2,000.00 $2,000.00

Imputed income $150.00

Health insurance (pretax) ($250.00) ($250.00)

$1,900.00

Taxes (calculated on taxable income)

Federal taxes ($297.20)

State taxes ($115.30)

FICA ($145.35)

Net pay $1,192.15
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in connection with certain benefits provided to 

their spouse, they are entitled to a refund of any 

overpayment of income and Federal Insurance 

Contributions Act (FICA) taxes for 2013 and 

prior open tax years.  Similarly, employers who 

previously paid FICA taxes on health coverage 

provided to same-sex spouses may want to claim a 

refund.

PROCEDURES FOR CORRECTING 
2013 RETURNS

There are two options for employers who treated 

excludable same-sex spousal benefits as wages 

on their Forms 941 for the first three quarters of 

2013:

1.	 An employer is allowed to adjust for and 

reduce the wages and over-withheld taxes 

paid for the first three quarters of 2013 on 

its fourth quarter Form 941 if the employer 

repays or reimburses its employees for 

the amount of over-collected FICA and 

income taxes on or before December 31, 

2013. 

2.	 The employer files a Form 941-X for the 

fourth quarter of 2013 to correct FICA 

taxes paid in all quarters for 2013. In 

order to take advantage of this option, 

the employer must satisfy the usual 

requirements for filing a Form 941-X 

(i.e., reimbursing its employees for the 

over-collected FICA taxes or obtaining 

employee consents when filing a refund 

claim for any over-withheld employment 

taxes). 

Employees in same-sex marriages will receive 

credit for the income taxes withheld from any 

excludable employer-provided spousal benefits 

in 2013 when they file their individual income tax 

returns (Form 1040) in 2014.

PROCEDURES FOR CORRECTING 
PRIOR RETURNS 2010–2012

For prior tax years still open under the statute 

of limitations (i.e., calendar years 2010 through 

2012), the IRS allows an employer to file a single 

Form 941-X for the fourth quarter of an applicable 

year to correct and adjust for any overpayments 

made in any or all quarters for that prior year. 

This fourth quarter Form 941-X should include all 

adjustments for the overpayment of employment 

taxes with respect to the same-sex spousal 

benefits provided for the applicable calendar year.

Although an employer may file one Form 941-X 

to correct for all four quarters of a prior year, the 

employer is still obligated to file W-2c’s (corrected 

W-2’s), obtain the required written consents from 

the employees at issue and reimburse employees 

for the over-collected FICA taxes. 

ADDITIONAL INFORMATION AND 
CONSIDERATIONS FOR EMPLOYERS

1.	 Forms 941 or Forms 941-X must include 

the word “WINDSOR” in dark, bold letters 

across the top of page one to alert the 

IRS that the submissions are related to 

adjustments in response to the Windsor 

decision and Revenue Ruling 2013-17.

2.	 Employers may want to simply take credit 

for previous tax years, as the interest will 

likely be nominal.

If you have additional questions, please contact 

us at info@AssociatedFinancialGroup.com or 

800-258-3190.
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